Prideparaden, som även kan kallas för gayprideparad eller pridefestival, är ett heldagsevenemang som sätter HBTQ-personer i centrum. Evenemanget består bland annat av en lång parad, men ofta brukar även andra aktiviteter erbjudas under dagen eller veckan. Prideparader finns på en rad olika ställen i världen, inklusive här i Sverige. I de flesta länder hålls dessutom paraden årligen, inte sällan i juni som ett minne av de så kallade Stonewallupproret (1969). Trots att prideparaden främst riktar sig till HBTQ-personer är alla människor välkomna att delta och visa sitt stöd på olika sätt. I Sverige hålls pridefestivalen i olika delar av landet, till exempel i storstäder som Stockholm, Göteborg och Malmö, men även i mindre städer runtom i landet. Håll utkik efter om evenemanget arrangeras i just din stad! Eftersom evenemanget ofta pågår under en hel dag, eller till och med en hel vecka, kan det vara bra att på olika sätt förbereda sig inför det.

Prideparaden växer sig större

Prideparaden växer sig större och större för varje år som går. Det har gått från att ha varit en parad som nästan bara bestod av HBTQ-personer till att bli ett evenemang som alla möjliga personer deltar i. Pridefestivalen satsar på att vara positiv och glädjefylld, där gemenskap ska lysa igenom mer än utanförskap. Samtidigt är givetvis festivalen politiskt laddad, då den även lyfter fram de orättvisor som HBTQ-människor utsätts för dagligen över hela världen. Under 2017 deltog över en halv miljon människor i paraden i Stockholm. I Göteborg slog paraden, där kallad för West pride, rekord vad gäller antal deltagare under förra året. Under 2018 kommer paraden att äga rum i Stockholm mellan den 27 juli och 5 augusti, och i Göteborg mellan den 14 och 19 augusti. Utöver det finns liknande parader och pridefestligheter på en rad andra ställen i Sverige, men då under andra datum. I år kallas paraden, i såväl Stockholm som i Göteborg, för EuroPride, vilket är Europas största HBTQ-arrangemang. Missa inte chansen att delta i år du också!

Förbered dig på bästa sätt

Pride är mer än bara en parad – det är en hel vecka fylld av parad, aktiviteter och festligheter. Det innebär att du bör vara väl förberedd om du vill orka och hinna få ut så mycket som möjligt av veckan. Se till att få ordentligt med sömn och ät ordentligt före och under pridefestivalen. Då evenemanget hålls under sommaren är det också en god idé att ta med sig en vattenflaska för att orka med långa dagar i solen. Veckan avslutas med den årliga prideparaden, där ett stort antal människor vandrar fram på städernas gator. Det här kan göra fötterna ömma och trötta. footmender tar hand om trötta fötter, vilket gör att det kan vara en bra investering i samband med festivalen. Se också till att ta på dig bekväma skor som du kan gå länge i, liksom lagom varma och givetvis bekväma kläder, så att du inte behöver åka hem för att byta om.