I alla kulturer, i alla länder, bland alla människor, i alla tider, har homosexualitet förekommit. Däremot har det inte alltid varit särskilt accepterat överallt, något som dessvärre fortfarande pågår. Det finns fortfarande många tabun och fördomar när det gäller homosexualitet och den här texten kommer att ta upp ett par av de myter och fördomar som fortfarande finns. Ett intressant kuriosa om ämnet är att homosexualitet ansågs vara en sjukdom (en form av psykisk störning) ända fram till 1979. I kampen mot att få bort sjukdomsstämpeln ringde många gay-aktivister till sina jobb och sjukskrev sig men hänvisning till klassificeringen. Även om vi i Sverige kommit en bra vita edan dess så finns det många fördomar kvar att kämpa med, både nationellt och internationellt.

Ser alla lesbiska kvinnor manliga ut?

 

En fördom gällande homosexualitet är lesbiska kvinnors utseende. Inom gayvärlden finns visserligen begrepp som ”femme” och ”butch” vilket kan tolkas som mer feminin och mer maskulin. Och visst finns de, både manhaftiga och kortklippta kvinnor som gillar kvinnor. Men det finns också feminina som gillar feminina. Det finns sportiga, eleganta, hippies, ja alla slags kvinnor som gillar andra kvinnor. I en värld där heteronormen är stark och kvinnor förväntas ha kort kjol och nagellack så kan det naturligtvis sticka ut om en kvinna har kort hår och axelbyxor. Men i ett samhälle där människor får vara sig själv finns utrymme för att se ut och klä sig som man vill. Varje sommar anordnas Stockholm Pride (och på andra orter – andra datum) och då kan gaymänniskor samlas och hylla sin identitet. Pridefestivalen behövs för att träffa likasinnade, visa att man finns och har rött stt leva som man vill. Oavsett läggning och utseende.

Det är bara bögar som får HIV/AIDS

En annan fördom är att det bara att homosexuella män som smittar/smittas av HIV. Naturligtvis är det inte sant. När viruset spreds världen över på 1980-talet drabbades många homosexuella män och sjukdomen blev synonym med män som har sex med andra män. Naturligtvis stämmer inte det heller. Människor som har intimt umgänge med varandra riskerar dock att sprida smittan om någon av dem bär på viruset. Det bästa sättet att skydda sig från olika slags könssjukdomar är att använda kondom. Webbplatsen http://kondom.nu/ ger bra råd om hur man använder kondom. Kärlek mellan olika människor som frivilligt har sex tillsammans sker, och har skett, överallt på jorden sedan människan blev till. Homosexualitet har förekommit lika länge. På grund av olika kulturer, samhällsutvecklingar och religioner har synen på homosexuella varit negativ ibland. Det är upp till oss att ta itu med fördomarna så vi vet bättre!