När man börjar läsa om HBTQ, feminism och normkritik stöter man på många nya begrepp som kan vara svåra att förstå. Här förklaras några av dem.

Asexuell

Att vara asexuell betyder att man inte är intresserad av sex. Man kan inte känna sexuell attraktion till andra, och man får i regel inte ut något av samlag. Man kan däremot fortfarande känna romantiska känslor och ha förhållanden. Begreppet används olika av olika personer. Man kan fortfarande vilja onanera, det vill säga ha sex med sig själv.

Demisexuell

En person som är demisexuell kan bara känna sig sexuellt attraherad av andra under speciella förutsättningar – oftast att det finns ett starkt emotionellt band med den andra personen. Alltså kan de inte känna attraktion när de först träffar någon, men kanske efter att de har lärt känna varandra och blivit vänner.

Intersektionalitet

Intersektionalitet är ett ord som man ofta ser i feministiska och HBTQ-kretsar. Det handlar hur olika typer av förtryck och privilegier kan samspela. Det hänger ihop med att när man väl har börjat se och ifrågasätta normer inom ett område, som könsidentitet, så är det lätt att att fortsätta till andra områden. Exempelvis så håller många feminister även på med antirasism.