Att vara en transperson innebär att man inte identifierar sig med det kön som man tilldelades vid födseln och som man blivit uppfostrad som. Trans betyder “på andra sidan” och är motsatsen till cis, som betyder “på samma sida”. En person som följer normen i det här avseendet är alltså en cisperson.

Många transpersoner känner dysfori, vilket innebär att kroppen inte stämmer med hur man känner sig på insidan, vilket kan föra med sig allvarliga depressioner och självmordstankar. I så fall kan man välja att ta hormoner eller att operera sig för att må bättre.

Tidigare har man ofta sagt “byta kön” när man talar om processen att komma ut som trans eller de operationer som kan göras, men det är egentligen ett slarvigt uttryck. Transpersoner föredrar att tala om “könsbekräftande” behandling, eftersom det går ut på att få kroppen att bättre stämma med den könsidentitet som man alltid har haft på insidan.

Fram tills relativt nyligen var transpersoner tvingade att genomgå operationer och sterilisera sig innan deras juridiska kön kunde bytas. Nu har lagen ändrats och det finns planer på att alla transpersoner som tvångssteriliserats ska få ersättning av staten.