Polyamori betyder att man kan vara kär i flera personer samtidigt. Det bryter mot normen att man bara kan ha ett fast förhållande i taget.

Det är inte samma sak som polygami, som betyder månggifte. Polygami förekommer i konservativa kulturer och religiösa sekter, och det innebär oftast att en man kan ha många fruar samtidigt medan kvinnor endast tillåts vara gifta med en man. Polyamori bygger på jämlikhet, ärlighet och förtroende.

Polyamori är inte heller samma sak som ett “öppet förhållande”, där det oftast är okej att träffa andra tillfälligt men inte att starta fler seriösa förhållanden.

Polyamori går ut på att ha flera likvärdiga förhållanden samtidigt, där alla inblandade känner till och går med på det. Det bygger på att vara ärlig och prata med sina partners så att allas behov blir uppfyllda. Det finns många olika varianter av poly-förhållanden då man får bestämma själva exakt hur förhållandet ska fungera och vilka gränser man ska ha. Det går fortfarande att vara otrogen om man bryter mot det man har kommit överens om.

Polyamori fungerar inte för alla. De största utmaningarna med poly-förhållanden är svartsjuka och att få tiden att räcka till för alla partners. Det gäller att kompromissa med tiden men att samtidigt alltid ta hänsyn till sina egna och andras behov.

Det viktigaste i ett polyamoröst förhållande är att tala öppet med varandra om gränser och behov, och att komma överens om vilka regler som ska gälla för att alla inblandade ska ha det så bra som möjligt. Det är svårt, men för många innebär det ett lyckligare liv där man kan vara mer sann mot sig själv. De som lever som poly säger ofta att kärleken bara växer om man är fri att känna den och dela den med fler än en person.